På gott humör

 
Vad härligt med lite snö! Det spelar ingen roll att det bara är ca två cm tjockt och smälter bort bara man tittar på det, även ett tunt täcke av vitt är bättre än det jämnbruna vi annars har vid den här tiden på året.
 
Conny, Iso och jag tog en jättehärlig promenad i naturen. Jag uppskattar verkligen fortfarande att jag kan ge mig ut med båda mina kompisar helt fritt så här, det är ingenting jag tar för givet. Det känns som en ära att de har alla valmöjligheter i världen, men väljer att stanna hos mig! Jag började väldigt tidigt att ta Conny lös på promenader, trots att han väldigt många gånger tyckte att ungfär allt var ett bättre alternativ än mig. Jag kan inte räkna till alla gånger han vänt på en femöring och sprungit hem, medans jag stått kvar som ett fån i skogen... Man kan ju diskutera hur smart det är att låta hästen springa löst så, men en sak det gjort är ju att det blivit väldigt tydligt hur vi utvecklats. Vi har i ganska många år nu tagit promenader i frihet, men det är först på senare år vi tagit ut svängarna lite. Från att han gått alldeles intill mig, till att han kan sväva iväg lite på egen hand men ändå hålla sig hos mig. Det är ju så att ju länge ifrån sig man har hästen, desto mer måste man lita på att bandet är tillräckligt starkt. Detta gäller i allt - ledning, lastning, arbete i frihet och så vidare.
 
 
Även Leia fick sig lite aktivering. Hon har varit himla på så fort jag visat mig i hagen, men jag har inte riktigt varit i form att hitta på något med henne. Så idag sken hon som en sol när jag äntligen tog med henne ut i paddocken!
 
Förutom den vanliga leken där vi mest bara tramsar runt blandade vi in lite dressyr. Jag ville se hur bra koll vi hade på slutan, och testade därför från löslongeringen. Och vad denna häst imponerar på mig! Jajjemän sa hon och ställde sig i nacken, flyttade in bakdelen och trädde under med ytter bak. Och sluta som är svårt nog med kapson när man går framför och kan inverka på flera plan. Nu stod jag ett par meter bort och visade enbart med pinnen i luften.
 
Detta fungerade i båda varv även om höger är svårare. Vad som händer där är att hon lätt tappar ytterbogen medan bakdelen fortsätter att flyttas inåt. Ett par gånger "fastnade" bogen på spåret vilket resulterade i att bakdelen kom längre och längre in... tills hon hade gjort en halv piruett runt framdelen och stod vänd åt andra hållet istället. Och såklart, enormt nöjd med sin egen prestation. :) Jag ser verkligen fram emot att jobba mer med detta och se vad vi kan åstadkomma.
 
Sporrad av våra framgångar blev jag sugen på att leka med trampet. Detta har vi kunnat göra löst, men då har jag gått framför med en hand på nosryggen så jag tycker nog ändå inte att det räknas riktigt. Idag utmanade jag mig själv att stå i höjd med manken eller till och med höften på henne - där gäller det att ha en bra balans på energi, lyhördhet och avslappning för att hon inte bara ska springa framåt på spåret. Och tro det eller ej men hon förstod faktiskt vad jag bad om och vi fick till ett par - om än ganska klumpiga - försök.
 
Leia är verkligen en enormt rolig, annorlunda och utmanande häst. Det känns ibland som att hon lever lite i en egen verklighet... Vilket kanske förklarar varför jag tycker så mycket om henne, för det är väl inte helt olikt mig själv heller...

Neapocalypse och tinkerhästen Clooney ・゚♥
Postat 2015-01-19 / 20:03:53. URL: http://neapocalypse.se

Tycker det ser helt underbart ut att ta sådana här promenader, men jag skulle gärna vilja läsa lite inlägg typ hur du får honom att stanna hos dig? Förstår att "om hästen gillar ens sällskap så stannar den" men tips på bra övningar för att stärka sambandet då eller något :D Vill så gärna göra detta men just nu så går det veeeerkligen inte :) <3

Svar: Ja... Det är faktiskt inte så mer komplicerat än så. Man får börja ta promenader i rep och grimma, och försöka att testa kommunikationen utan att använda utrustningen. Bara för att den sitter där betyder det ju inte att man måste använda den. :)
Norah Kohle {Horse Balance}

Philippa
Postat 2015-01-20 / 19:33:50. URL: http://hopplapallarna.blogg.se

Ääääääälskar din header. Döör :D:D:D:D:D <33

Svar: Åh tack :D
Norah Kohle {Horse Balance}

KS Western & Horsemanship
Postat 2015-01-20 / 22:06:39. URL: http://kshorsemanship.se

Vad härligt det ser ut. Så levande och fritt. Det är ett mål alla bör ha, att kunna gå på en promenad med sin häst lös för att den tycker det är kul och tryggt och vara med en!

Svar: Ja men jag håller med! :)
Norah Kohle {Horse Balance}

Engla
Postat 2015-01-21 / 20:44:51. URL: http://freehorselove.blogg.se

Älskar videon <3
Detta förklarar varför jag valde dig att ha som förebild i en muntlig uppgift vi gjorde i skolan, tack för att du är dig själv och vågar göra saker på ditt och hästarnas sätt!

Svar: Tack snälla själv! :)
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0