Ett vildhjärta

 
Dagen har utan tvekan varit en av de vackraste på länge. Strålande sol, magisk dimma och ett par minusgrader. Självklart var vi tvungna att klämma in tid för lite fotografering!
 
Det märks att min gode herre är taggad på att få komma igång igen. Det är mycket beteenden och konster som erbjuds till höger och vänster.. :) och det är så himla härligt, för det är raka motsatsen mot hur han var när vi först möttes. Jag har alltid sett Conny som något av en skojare, men han tog många år på sig att våga öppna upp och faktiskt visa lite mer personlighet. Därför värdesätter jag fortfarande alla små "hyss" han har för sig - just för att han är Conny och alla hans egenheter betyder så mycket för mig. Hur han lyfter överläppen och slänger med huvudet om man klappar honom på mulen. Hur han skakar huvudet åt alla håll så att manen flyger när man ska rätta till mössan, för att han chansar om jag möjligtvis bad honom att nicka eller ruska på sig. Hur han plötsligt får något ofantligt malligt över sig och trippar in i en ganska tafflig passage, som jag aldrig kan låta bli att belöna för att han ser så vansinnigt stolt ut när han gör det. Hur han smyger upp bakom mig och pillar mig i ryggen när jag står och mockar, för att pocka på uppmärksamhet på sitt alldeles egna försynta vis.
 
Ja, såna där småsaker som gör Conny till just Conny. Han är både den absolut lydigaste hästen jag känner men samtidigt ett vildhjärta i grunden som aldrig riktigt kommer att tämjas. Och det är väl precis den kombinationen som gör att jag är så tokig i honom.. :)
 
Vill ni se fler bilder i stil med den här nedan kan ni besöka min lite mer personliga blogg, eller kika in på min facebooksida.
 

Man kan ju inte låta bli

 
Ja men det där med att hålla sig från ridning gick ju bra. Vi fick lite riktig vinter här, för en gångs skull, och då kan man ju helt enkelt bara inte låta bli att ge sig ut och rida. Ett vinterland upplevs på bästa sätt från en varm och mjuk hästrygg, så är det bara! Och några stilla skritturer ska väl ryggen klara av, tycker jag allt.
 
I onsdags tog jag en runda med Leia och igår fick mina två flingor komma ut också. Premiärritten på Conny sedan... ja, början på november någon gång. Vad härligt att vara uppe på min favoritrygg igen! Även om den blivit märkvärt spetsigare under vår down-period. Men ingen hälta i sikte, så vi börjar så sakteliga bygga upp oss igen. Muskelskador är sega så vi får ta det lugnt, men bara att ut och lyfta lite på fötterna i skogen är ju bra träning. I vilket fall, vi njöt för fulla muggar och Conny var kalasglad att få komma ut på lite äventyr igen!
 

S P O R T L O V S R A B A T T !

Ja, nu har vi ju faktiskt fått lite riktig vinter här på västkusten... :) Det måste firas! Vecka 7 är det sportlov i Kungsbacka och under den veckan sänker jag priset för träning till enbart *200 kr/timme*.
 
Jag hjälper gärna till på flera olika plan, oavsett om du har ett problem som behöver lösas eller bara vill ha något nytt att hitta på med din häst. Lastning, trickträning, grundutbildning, ridning i frihet? Du bestämmer! Även ni utanför Kungsbacka får självklart ta del av rabatten. ;)
 
Alltså: 200 kr/timme för alla träningstider i vecka 7. Passa på och boka nu!
All information om bokning hittas på min hemsida: www.norahkohle.se
 

På gott humör

 
Vad härligt med lite snö! Det spelar ingen roll att det bara är ca två cm tjockt och smälter bort bara man tittar på det, även ett tunt täcke av vitt är bättre än det jämnbruna vi annars har vid den här tiden på året.
 
Conny, Iso och jag tog en jättehärlig promenad i naturen. Jag uppskattar verkligen fortfarande att jag kan ge mig ut med båda mina kompisar helt fritt så här, det är ingenting jag tar för givet. Det känns som en ära att de har alla valmöjligheter i världen, men väljer att stanna hos mig! Jag började väldigt tidigt att ta Conny lös på promenader, trots att han väldigt många gånger tyckte att ungfär allt var ett bättre alternativ än mig. Jag kan inte räkna till alla gånger han vänt på en femöring och sprungit hem, medans jag stått kvar som ett fån i skogen... Man kan ju diskutera hur smart det är att låta hästen springa löst så, men en sak det gjort är ju att det blivit väldigt tydligt hur vi utvecklats. Vi har i ganska många år nu tagit promenader i frihet, men det är först på senare år vi tagit ut svängarna lite. Från att han gått alldeles intill mig, till att han kan sväva iväg lite på egen hand men ändå hålla sig hos mig. Det är ju så att ju länge ifrån sig man har hästen, desto mer måste man lita på att bandet är tillräckligt starkt. Detta gäller i allt - ledning, lastning, arbete i frihet och så vidare.
 
 
Även Leia fick sig lite aktivering. Hon har varit himla på så fort jag visat mig i hagen, men jag har inte riktigt varit i form att hitta på något med henne. Så idag sken hon som en sol när jag äntligen tog med henne ut i paddocken!
 
Förutom den vanliga leken där vi mest bara tramsar runt blandade vi in lite dressyr. Jag ville se hur bra koll vi hade på slutan, och testade därför från löslongeringen. Och vad denna häst imponerar på mig! Jajjemän sa hon och ställde sig i nacken, flyttade in bakdelen och trädde under med ytter bak. Och sluta som är svårt nog med kapson när man går framför och kan inverka på flera plan. Nu stod jag ett par meter bort och visade enbart med pinnen i luften.
 
Detta fungerade i båda varv även om höger är svårare. Vad som händer där är att hon lätt tappar ytterbogen medan bakdelen fortsätter att flyttas inåt. Ett par gånger "fastnade" bogen på spåret vilket resulterade i att bakdelen kom längre och längre in... tills hon hade gjort en halv piruett runt framdelen och stod vänd åt andra hållet istället. Och såklart, enormt nöjd med sin egen prestation. :) Jag ser verkligen fram emot att jobba mer med detta och se vad vi kan åstadkomma.
 
Sporrad av våra framgångar blev jag sugen på att leka med trampet. Detta har vi kunnat göra löst, men då har jag gått framför med en hand på nosryggen så jag tycker nog ändå inte att det räknas riktigt. Idag utmanade jag mig själv att stå i höjd med manken eller till och med höften på henne - där gäller det att ha en bra balans på energi, lyhördhet och avslappning för att hon inte bara ska springa framåt på spåret. Och tro det eller ej men hon förstod faktiskt vad jag bad om och vi fick till ett par - om än ganska klumpiga - försök.
 
Leia är verkligen en enormt rolig, annorlunda och utmanande häst. Det känns ibland som att hon lever lite i en egen verklighet... Vilket kanske förklarar varför jag tycker så mycket om henne, för det är väl inte helt olikt mig själv heller...

Lite vintervila..

.. har vi alla haft de senaste veckorna då jag varit bortrest över jul och nyår. Mina hästar blev glada när jag gick ut till dem i måndags, och speciellt Leia visade att hon haft det lite långtråkigt. Det är ju härligt att de gillar våra aktiviteter, så att de saknar dem när de inte blir av. :)
 
Från min resa har jag (förutom en massa underbara minnen och bilder) med mig ett extremt jetlag, en förkylning och en skada i ryggen. Så även om jag är utvilad efter semestern kan jag inte riktigt påstå att läget är på topp rent fysiskt, vilket innebär att vi får fortsätta att ta det lugnt ett tag till. Idag blev det i alla fall en ridtur med Leia, för att se hur ryggen skulle fixa det. Turen var jättemysig trots stormblåst och snöblandat regn, men nu är det en väldigt stel Norah... Så ridning får nog vänta ett tag dessvärre. Nåja, lite lätt aktivering från marken kan man alltid roa sig med!
 
 
Jobbet är igång igen i alla fall och det är jätteroligt att träffa alla mina elever igen, såväl gamla som nya. Varmt välkommen att höra av dig (info@norahkohle.se) med din förfrågning eller bokning. Vi hörs! :)Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0