Hej du, du kommer ihåg att du har en bog här va?

Under en av dagens lektioner fick jag jobba med en häst som beskrevs som mer eller mindre katastrofal. Världens mysigaste och gosigaste, men kunde bli totalt vild, slita sig, springa ner folk och så vidare. Jag träffar på sådana rätt ofta, och det är inte sällan just dessa hästar kryper lite längre in i hjärtat på mig...
 
Det finns två regler jag alltid håller hårt på, oavsett vad jag ska göra med en häst.
 
1. Jag får aldrig röra hästen utan att ha fått hästens samtycke genom en hälsning.
2. Hästen får aldrig springa ner mig.
 
Det vanligaste när man har en häst som är bufflig, biter och knuffas är att hästen bara beter sig så som hon tror att man beter sig i just den relationen. Människan är på och klappar och kliar och borstar och flyttar på hästen utan att riktigt tänka på att man då talar om för hästen "såhär gör vi mot varandra". Det man gör får man oftast tillbaka. Så snart man korrigerar sig själv och respekterar att hästen är boss över sin egen kropp, brukar det inte ta lång tid innan hästen i sin tur visar mer respekt tillbaka.
 
För att återgå till dagens häst fick jag snabbt påminna om regel nummer två. Hon hade dåliga erfarenheter av tidigare tränare och tänkte inte alls bli runtbossad, så hon kom springande med bogen och skulle försvara sig innan jag ens hunnit tänka på att flytta henne. När jag talar om att jag inte uppskattar att bli nersprungen utgår jag alltid från mig själv, och är aldrig kritisk mot hästen. Det vill säga, jag svarar inte med samma attityd och börjar flytta runt på hästen, utan jag försvarar bara mitt utrymme. Lättast görs det genom att jag helt enkelt slår mig själv på ryggen med repet, från sida till sida. Jag säger inte till hästen att hon ska flytta sig, jag höjer inte min energi - jag vevar bara runt med mitt rep inom mitt utrymme så får hästen flytta sig bäst hon vill.
 
Det här är något alla hästar förstår och kan acceptera utan att känna sig tillsagda. Viktigt är dock vad man gör efter att man försvarat sig. Ber jag genast om något annat? Går jag fram och klappar på hästen? Nej. Jag avvaktar. Det är ingen big deal att jag behövde försvara mig själv och jag understryker det genom att bli helt passiv omedelbart efter. De flesta hästar funderar en stund, bearbetar det som just hände och slappnar sedan av. Så även dagens sto. Sedan tog hon ett par steg framåt igen och hälsade på ett respektfullt och artigt sätt - och gav mig därför en inbjudan att klappa lite på henne. Sedan spenderade vi en stund med att nosa i ansiktet och klia i pannan.
 
En annan fantastisk dam jag har fått äran att följa och inspireras av.
 
Efter en del övningar som alla genomsyrades av grundtanken att bevisa att vi inte försökte bossa utan bara hitta ett trevligt sätt att förhålla oss till varandra gick vi vidare till bogförflyttningen. Bogen är hästens sköld och de använder den ofta för att försvara sig. Detta sto hade fått för vana att alltid gå med bogen pekandes mot människan och var därmed alltid beredd att slita sig om det skulle behövas. Vid tidigare träningar hade man försökt få henne att flytta på bogen, men det hade varit katastrof.
 
Att be hästen att flytta sin bog kan lätt bli kritiskt och många hästar blir stötta när man ska göra det. Som sagt, det är deras sköld och den används för att försvara sig. Så snart jag ställde mig i position för att kunna arbeta med bogen kom hon återigen springande med den och talade tydligt om att hon inte alls tänkte flytta på någon bog tack så väldigt mycket. I ett sånt läge är det lätt att svara med samma medel och trycka tillbaka - men vad har jag för rätt? Jag hade privilegiet att ha blivit inbjuden till hennes personliga sfär, så vem är jag att komma där och flytta runt på henne? Jag förstår att hon ville göra det klart från första början, för vi människor kan vara redigt otrevliga utan att ens tänka på det.
 
Så när bogen kom flygande klev jag ur hennes utrymme och gick återigen tillbaka till att enbart försvara mig själv. Så förvånad hon blev! Hon hade förberett sig på kamp och så gjorde jag precis tvärtom. Jag brukar säga att stegen är 1. Nyfikenhet, 2. Intresse, 3. Respekt, det vill säga att först när man fått hästen nyfiken och intresserad på vad man är för någon, då har man förtjänat respekten. Och fröken var här ordentligt nyfiken på vad jag var ute efter.
 
Genom att jobba med energin framåt och bakåt med mig vid sidan förstod hon snart att jag inte var ute efter att skyffla runt på henne. Då var hon redo att bli uppmärksammad på sin bog, som nu inte pekade mot mig men som fortfarande var väldigt spänd. "Hej du, du kommer ihåg att du har en bog här va?" En liten förmedling var allt som krävdes och så flöt hon iväg med bogen bort från mig. Det syntes tydligt att en liten lampa tänts inombords och att hon plötsligt kommit på att hon faktiskt kunde röra sin bog med avslappning.
 
Under resterande tid fick både matte och häst jobba med sina nya avslappningsövningar. Det var en fröjd att se! Från en spänd häst i försvarsposition och en stressad matte till en tillfreds, rörlig häst med en harmonisk matte. En häst som utåt sätt uppfattades som tuff och hård och bossig, men som gömde sig bakom ett skal och där under var otroligt känslig och osäker som en bräcklig liten blomma. Jag ser fram emot att få följa hennes resa och förhoppningsvis hjälpa hennes självförtroende att växa.

Vilma
Postat 2014-05-26 / 19:45:25.

Superbra inlägg - det gav mig mycket insikt när det gäller en av mina mammas hästar, som jag inte hanterar så himla mycket, men som jag lätt blir osäker runt eftersom han inte vill respektera mitt utrymme, och lätt blir jättearg när man försöker flytta på hans bog.

Svar: Tack, vad roligt att kunna ge lite inspiration!
Norah Kohle {Horse Balance}

Elin
Postat 2014-05-26 / 20:41:42. URL: http://exist.bloggplatsen.se

Väldigt intressant att läsa! :)

Svar: Vad roligt att höra!
Norah Kohle {Horse Balance}

Lovisa
Postat 2014-05-26 / 21:34:48.

Jättebra inlägg!!
Det påminner lite om den häst jag sköter om och det var något som gick upp för mig så jag ser gärna fler inlägg kring detta :)

Svar: Tack. :)
Norah Kohle {Horse Balance}

Andrea
Postat 2014-05-26 / 22:07:04.

Fan vad jag tjatar om det, men du är så klok och skriver så bra!

Svar: Tack snälla Andrea!
Norah Kohle {Horse Balance}

Rebecka
Postat 2014-05-27 / 09:21:51. URL: http://evasjohus.blogg.se

Vilken överraskning att gå in här och få läsa så fina ord om Greta! Den damen inspirerar även mig och ber mig ständigt om utveckling. :)

Svar: Det förstår jag! Hon är så otroligt fin inifrån och ut. :)
Norah Kohle {Horse Balance}

Emma - Saqubeck
Postat 2014-05-27 / 18:16:29. URL: http://www.saqubeck.forme.se

Du är så klok och har så bra hand om hästar.

Svar: Tack Emma, vad snäll du är. :)
Norah Kohle {Horse Balance}

Hanna
Postat 2014-05-28 / 11:33:37.

Åh vad spännande att läsa! Otroligt inspirerande och kloka tankar :)

Svar: Vad glad jag blir, roligt att höra!
Norah Kohle {Horse Balance}

Vilma
Postat 2014-06-16 / 10:07:59. URL: http://alderheim.blogg.se

Liten update från mig, haha ;) Det är verkligen helt otroligt, men det här inlägget visade sig verkligen vara nyckeln till harmoni tillsammans med min mammas häst. Han har varit ganska aggressiv mot mig, jag har inte kunnat tolka hans beteende riktigt och vi har båda varit spända och oroliga så fort vi var "i samma rum". Men när jag slutade försöka flytta på honom när han visade aggressivitet (vilket ofta var för att han blev stött över att jag ville flytta på hans bogar), utan istället bara claimade mitt utrymme och lät honom flytta på sig själv, kunde vi helt plötsligt börja kommunicera! Så jag kan inte annat än tacka och bocka för ett helt eminent inlägg, haha!

Svar: Men så roligt att höra!! Vad glad jag blir, och grattis! :D
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0