Tre snabba...

Jag får ofta frågor från folk i mail eller på facebook eller instagram eller här på bloggen eller ja var som helst egentligen, som ber om hjälp och input till olika problem eller dilemmor. Ibland känner jag att jag kan ge lite hjälp på distans, men för det mesta brukar jag rekommendera att ta hjälp av någon i närheten. Helt enkelt därför att jag inte känner att jag har möjlighet att överblicka situationen och göra en rättvis bedömning - och därmed kan jag inte heller ge rätt sorts hjälp. Det är inte schysst mot varken häst eller människa.
 
Vad jag däremot försöker göra här på bloggen är att förmedla min filosofi och mina tankar om hästträning i stort. Genom att läsa mina texter om olika situationer eller händelser jag varit med om, kan man snappa upp små fragment av hur jag arbetar. Förhoppningsvis kan man dra paralleller till sina egna problem eller funderingar och få lite nya sätt att närma sig det hela på.
 
Idag tänkte jag dock göra en liten "tre snabba". Jag ska ta upp tre vanliga problem, och berätta hur jag brukar lösa dem. Jag ber er dock att tänka både en och två gånger innan ni sväljer allt som står och bestämmer er för att testa med era egna hästar. Alla problem är individuella och går att närma sig på flera olika sätt! Bakom hela konceptet ligger också min grundfilosofi som kan vara bra att ha i bakhuvudet. En häst som hanteras helt klassiskt och traditionellt är inte alls garanterad att bli hjälpt, eller vara redo att bli hjälpt med just dessa problem. Det är mycket möjligt att problemen ligger mycket djupare och att det är något helt annat som behöver ändras i hanteringen först. Med det sagt ska jag nu gå vidare!
 
1) Lastning
Lastning, lastning, lastning. Detta eviga problem. Alla hästar har sina egna sätt att slippa bli lastade och alla hästmänniskor har sina egna metoder att få in hästen. Det viktigaste för mig här är att alltid - alltid - utgå från att hästen är rädd. En häst kan se kolugn ut men trots det vara rädd för sitt liv. Går man in med inställningen att hästen är rädd (även om det absolut finns hästar som bara inte vill för sakens skull) sparar man både sig själv och hästen mycket frustration och missförstånd. Sedan är själva filosofin den samma. Det är lugnt och skönt i transporten och lite mer rörelse utanför. En del hästar longerar jag i galopp med massor av varvbyten, över hinder, mellan mig och transporten, över lämmen och så vidare, medan andra bara får ta ett steg sidleds åt båda håll. Det beror på, så här gäller det att läsa av hästen och se var behovet sitter. Väl inne är jag inte på och klappar och berömmer och tjoar, förutsatt att hästen inte föredrar det förstås. Annars håller jag mig lugn och visar hur trevligt det är inne i transporten. Mat (i form av hönät eller liknande) erbjuder jag inte förrän det går att lasta och stänga. Det är däremot en helt annan sak med positiv förstärkning i form av godis!
 
 
2) Sadeltvång
Hästar är inte skapta för att ha remmar runt magen och klumpar på ryggen. Därför är det ganska lätt att förstå varför så många hästar lider av sadeltvång. Det kan te sig på massor av olika sätt - en del kollapsar i stallgången, andra flyr i panik när de börjar röra på sig och somliga ger uttryck för det genom att bocka vid galoppfattningar. Här handlar allting om förberedelser. Hästen måste kunna röra sig i hög fart med mycket energi och ändå kunna hålla sig lugn - naken innan man ens börjar fundera på gjordar. Det ska gå att longera i galopp, göra varvbyten, bryta av och fatta nya galopper på spåret, sedan ta in hästen och omedelbart kunna slappna av. När det funkar kan man börja med en typ täckesgjord eller longeringsgjord. Hästen ska vara ordentligt uppvärmd och gärna trött innan man lägger på. Så snart allt sitter på plats är det återigen longering som gäller - med fart. Travövergångar, galoppfattningar, avbrott och nya övergångar. Blir det bock och hopp och panik är det fortsatt arbete som gäller, tills avslappningen kommer. Succesivt ökar man på utrustningen. Observera att det är stor skillnad på sadeltvång och osäkerhet vid föremål! En häst som inte ens fått vänja sig vid att ha saker hängande på ryggen utan att vara fastspända är inte redo att få grejer runt magen.
 
Leia hade en del problem med sadeltvång när jag red in henne.
 
3) Stress i boxen
Massor av hästar trivs inte med att bli lämnade ensamma i boxen utan sällskap av andra hästar. Återigen handlar det om att förbereda, så att hästen är tillfredsställd innan man sätter in i boxen. Man kan sedan närma sig problemet från två håll - antingen genom att gå in i ett tomt stall eller genom att ta ut kompisarna i efterhand. Oavsett vad så handlar det om att låta hästen röra på sig. Det värsta man kan göra är att sätta in i boxen och sedan stänga för. Alla dörrar ska vara öppna och hästen måste kunna röra sig in och ut. Sedan handlar det bara om att upprepa. In och ut i boxen, in och ut, in och ut... Hästens fötter måste få röra på sig men på ett kontrollerat sätt - inte genom att springa rundor i boxen. Efter en stund kan man avvakta när hästen kommit in i boxen och se om hen vill stå kvar en stund. Vill hen det, väntar man några sekunder och ber sedan om mer rörelse. Än en gång handlar det om att öka succesivt tills hästen föredrar att stå i boxen. Då kan man stänga dörren men stå kvar med repet på. När stressen kommer måste man snabbt kunna öppna dörren och fortsätta arbetet. När hästen står lugnt i boxen man kan knäppa loss men var noga med att stå kvar hos hästen! Belöna gärna med godis eller mat.
 

Saga
Postat 2014-06-17 / 15:55:35.

Hej! Tack för en bra blogg och ett suveränt inlägg! Otroligt sunt tänk enligt mig! Jag nappade direkt på idén att ta hjälp av någon här omkring. Du kommer ju till Jönköping då och då men tyvärr alldeles för sällan ;) Därför undrar jag om du har något tips på tränare omkring Jönköping?
Jag har inga "problem" med mina hästar men vill utvecklas i frihetsdressyr och jobbar hela tiden för att ta relationen till nya höjder.

Hoppas på svar! Tack igen för en underbar och inspirerande blogg!

Svar: Hej och tack själv! Dessvärre kan jag inte komma på någon såhär på rak arm... men gör jag det lovar jag att återkomma. :) Trevlig dag!
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0