Coolman

 
Svensk halvblodsvalack, -88
 
Coolman är den av mina hästar som nämns och syns minst. Detta beror på att han helt enkelt mest bara går i hagen och njuter. Första gången jag träffade Coolman var jag ungefär sex år gammal och höll ivrigt på att lära mig att rida på stadens ridskola. Jag höll mig givetvis främst till ponnyspiltorna, men kunde inte undgå att se den lilla (fast då, i mina ögon, väldigt stora) fuxen med den breda bläsen på andra sidan stallgången.
 
När jag blev lite äldre, si sådär elva-tolv år kanske, red jag honom för första gången. Det var prova-på-voltige och Coolman med sitt trygga temperament och lugna galopp var en tålmodig läromästare. Han brukade försiktigt bära både äldre, rädda och funktionsnedsatta, ibland med tandemsadel, och var helt enkelt en herre man kunde lita på. Att sitta på en häst barbacka i galopp med båda armarna utsträckta, den där friheten, den första upplevelsen fick jag med Coolman. Inte kunde jag då ana att vi skulle tussas ihop i framtiden.
 
Efter ett par somrar med Coolman som lånehäst var det dags för honom att pensioneras från ridskoletjänsten och vi fick frågan om vi ville ta emot honom. Han var då tjugo år gammal, sliten i både rygg och ben och hade arbetat flitigt på ridskolan i dryga tio år.
 
 
Så det är läget för Coolman just nu. Han lever det goa pensionärslivet och är ofantligt nöjd med det. Visst jobbas även han löst, rids både dressyr och på uteritter utan träns, kan ett antal trick och så vidare, men träning står absolut i bakgrunden. Först och främst har han det bara gott i sin hage där han får bossa med "lillebrorsan" Conny och hålla koll på sina brudar.
 
Han gnäggar när man kommer, buffar krävande på armarna efter godbitar och är absolut säker på att just han är Guds gåva till mänskligheten. Det är det som är charmen med Coolman. Han ser till att jag står stadigt kvar med båda fötterna på jorden och inser att jag fortfarande har mycket kvar att lära av en vis gammal hästherre.
 

Katarina
Postat 2014-02-16 / 00:58:48. URL: http://saganomensaga.blogg.se

Det är verkligen något speciellt med äldre hästar.. De som sett mycket och har stor erfarenhet av livet.

Ida
Postat 2014-08-08 / 10:34:52. URL: http://purplewitch.blogg.se

Är så glad att min foderhäst är en dam på 20 år.. hon har lixom levt ett tag och vet en hel del...


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0