Inspiration och behandlingar

Jag har fått en riktig nytändning när det gäller träningen med Leia. Jag blev så vansinnigt inspirerad under en lektion jag höll tidigare i veckan, att jag bara ville ge mig hem och träna med Leia direkt. Hur härligt är inte det egentligen - kära elever ni ska veta att jag lär mig minst lika mycket som ni under våra lektioner. :) Det är väldigt sällan jag kommer hem utan någon form av ny reflektion eller upptäckt.
 
Så i onsdags hade vi ett riktigt toppenpass. Jag ska försöka bli lite mer strukturerad med träningen, försöka att faktiskt hålla mig till en plan och inte bara "flumma" så mycket. Det kan ju faktiskt vara organiserat och seriöst och roligt på samma gång. Sedan är det också så att jag insett och accepterat att det finns mycket jag och Conny inte komma kunna uppnå tillsammans. Vi har en lång väg kvar att gå tillsammans men hans bakgrund, hälsa och ålder kommer att vara hindrande för en del saker. Jag har egentligen inga problem med det, vi har åstadkommit mer än jag kunde drömma om när vi först möttes och ärligt talat njuter jag så mycket mer av att bara härja runt i skogen med honom. Därmed inte sagt att vi "gett upp" allt vad trick och frihetsdressyr och så vidare heter, men att vi gör det på en lite mer sporadisk nivå.
 
Nu flöt jag iväg men vad jag ville komma till är att en del av de mål jag hade tillsammans med Conny kommer Leia få ta över. Jag har ju alltid drömt högt med henne också, men det har varit lite mer "lekstuga" om man nu får säga så. ;) Hon blir ju faktiskt åtta i år (herregud), så det börjar väl bli dags att kavla upp ärmarna och sätta fart med träningen...
 
I alla fall. Vår session i onsdags var riktigt trevlig och vi tog många kliv framåt på bara ett pass. Hon är ju verkligen en fröjd att jobba med den där donnan, även om hon är väldigt olik Conny och därmed tvingar mig att tänka på ett helt annat sätt. Förhoppningsvis kan jag se till att ordna lite film eller bilder snart, där man ser vår nuvarande nivå.
 
Igår var det Connys tur, jag hade en ledig dag och vi tog därför en riktig långtur tillsammans med Iso. Tre timmar var vi ute! Det blir såklart mestadels skritt med tanke på att han fortfarande är under igångsättning, men en rejäl runda var vi ute på.
 
 
Idag har hästarna fått behandling av kinesiolog Marita Piela.
 
Leia var först ut och hon var överlag bra. Lite sned i bakdelen - men det är ju tyvärr så hon ser ut och något hon kommer få leva med. Maritas behandlingar har varit till enormt stor hjälp och idag märks det bara en liten ojämnhet under arbete. Vi har även fått tillskott i form av magnesium, vilket bör hjälpa henne att ta upp koppar bättre och därmed få bukt på hennes röda päls som dyker upp fram mot våren.
 
Coolman var även han helt okej. Gamle mannen gör ju inte många knop utan lever sitt sköna pensionärsliv i hagen. Han tunnade ur en del nu när det var så kallt, så vi har fått stödfodra lite. Vi fick nu även MSM som bland annat ska hjälpa till mot lite stela leder.
 
Conny har ju varit halt och hade därför mer att ta tag i. Muskelskadan lokaliserades snabbt och det var även tydligt att stelheten spridit sig över stora delar av bogen, upp mot nacken och manken. Marita drog och knådade och gnuggade länge och Conny verkade både njuta och tycka att det var lite jobbigt. Men han gick med på allt och testade sin nya rörlighet flera gånger, så han var nog rätt nöjd och tacksam för hjälpen ändå! Nu ska det bli mycket stretching, mjukgörande arbete och försiktig klättring för att komma back on track igen.
 
Än en gång är jag så oerhört glad för trickträningen då vi nu har nytta av tricken på flera sätt. Istället för att bara kunna dra lite i benen på honom har vi flera övningar han kan utföra där det blir tydligt för mig hur han använder sina muskler, vart det tar stopp och hur det gradvis blir bättre. För att inte tala om att trick-hästarna blir väldigt medvetna om hur de använder sin kropp och därmed till stor del hjälper till själva.
 
Det finns speciellt tre trick jag kan rekommendera alla att lära sina hästar. Det är bergsgeten, klassisk bugning och yoga. Tre trick som stretchar stora delar av hästen kropp och som hjälper till att hålla dem starka, smidiga och mjuka i musklerna.
 
(Klicka bilderna för att se dem i större format.)

Yrsa - Wild Hoofbeats
Postat 2015-02-21 / 09:29:36. URL: http://wildhoofbeats.se

Kan du inte skriva ett inlägg hur man lär dem Bergsgeten? :)

Svar: Jag brukar inte skriva ut sådana "instruktioner", men i stort sett handlar det om att be hästen att sänka huvudet och sedan lyfta ett bakben i taget tills de står i bergsgeten. :)
Norah Kohle {Horse Balance}

Isabelle
Postat 2015-02-23 / 09:39:16.

Hej!
Min häst älskar att rida ut så det gör vi ca 5 gånger i veckan. Men vi tävlar också fälttävlan så mitt problem är att när vi rider ut har han på sista tiden börjar bocka och springa ifrån mig i galoppen. Oftast har jag okey kontroll men häromdagen var han rent galen och jag vart rädd. Han tycker att det är så kul och blir jätte taggad. Men jag har ingen kontroll och jag vill inte känna det nu till våren när vi börjar med fälttävlan igen då det är hinder också och det kan ju gå jätte fel!
Alla säger att jag ska byta till ett starkare bett men jag är emot sådant och vill helst att han bara ska gå på hackarmore och tredelat som han gör nu!
Det måste väll finnas något annat man kan göra än att sätta in massa obehagliga bett i munnen på honom?
Väldigt tacksam för svar!

Svar: Hej!Det låter jobbigt. Tyvärr är det lite svårt för mig att hjälpa dig när jag inte är på plats själv, men jag hade försökt jobba mycket med böjning av olika slag. När du känner att du tappar kontrollen, försök svänga runt och få stopp. Var noga också med att aldrig börja galoppera när din häst är taggad, utan bara när han är lugn och sansad. Försök också med något positivt när han väl stannar, kanske lite godis eller att han får beta lite.

Hoppas att ni får ordning på det, lycka till!
Hälsningar Norah
Norah Kohle {Horse Balance}

Nova
Postat 2015-03-11 / 13:35:04. URL: http://cellestine.blogg.se/

Men yoga stretchar väl inte halskotorna så mycket? Dess huvud måste väl vara rakt för att det ska ta något där? Eller?


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0