Rökträning

 
Häromdagen fick jag och Conny träna med rök igen. Det var nu tredje gången han fick bekanta sig med rökpatroner och första gången för mig själv att hantera dem. Patronerna ser ut såhär och jag använder sorten som är till för att användas i känslig miljö, med andra ord är den ofarlig att vistas i.
 
De är inte helt lätta att tända, så jag fick stå ett bra tag med tändaren för att få fart på röken. När det tillslut tog fyr blev Conny förvånad och småsprang en liten bit bort. Men det var bara för mig att kalla på honom så kom han tillbaka. Patronen ryker i ca fyra minuter, så man har inte särskilt lång tid på sig. De första minuterna var Conny misstänksam, men tog det ändå med ro precis som tidigare gånger. När jag tände patron nummer två brydde han sig inte alls och stod mer eller mindre och sov mitt i röken.
 
Det är intressant det där, hur olika hästarna tar sig igenom osäkerheter. Conny behöver mest bara en lugnande hand, ett bevis från min sida att allt är ok och att han inte behöver vara rädd. Får han bara lite tid på sig tar han det mesta med ro.
 
Leia är en sån häst som behöver arbeta aktivt med sin rädsla, hon behöver få undersöka och vrida och vända på problemet för att kunna hantera det. Vi har tagit oss igenom en hel del osäkerheter tillsammans, allt från lastning till sadeltvång till spolning till prasselrädsla och nu senast bågskyttet. Gemensamt för allt är att hon inte bara kan stå och fundera på om hon vill närma sig, utan behöver en lätt "knuff" i rätt riktning. Ett initiativ från min sida att våga undersöka. Osäkerheten kan sitta i ett litet tag, men hon är blixtsnabb på att greppa hur hon ska klara av det. Får hon lära sig att det otäcka försvinner om man står still, ja då står hon också still trots att hennes instinkter säger till henne att fly. Det har varit guld värt många gånger. När hon fastnade i staketet och var så intrasslad med båda bakben samt svans att det hade kunnat gå precis hur illa som helst, då var jag väldigt tacksam att vi varit tvungna att jobba med så mycket rädslehantering. Leia var totalt livrädd men stod trots det som ett ljus och lät mig bit för bit få loss henne.
 
Andra hästar fixar inte alls att bli "påtryckta", utan behöver få mycket tid att jobba med sig själva en bit bort från det otäcka. När de väl byggt upp självförtroendet och kommit fram till att de vågar, då är problemet ofta spårlöst försvunnet på nolltid. Och så finns det ju hästarna som till varje pris SKA ta sig fram till/över/under/genom det läskiga utan några som helst påtryckningar från sin människa. En sådan kan man istället behöva hjälpa att coola ner sig och ta det ett steg i taget.
 
Intressant, som sagt. Jobbar ni med någon särskild rädsla hos er/hästen för närvarande, och hur arbetar ni med det i så fall?

Neapocalypse - ・゚♥ ✞ - alternativ blogg & hästblogg ♥
Postat 2014-09-25 / 13:18:03. URL: http://neapocalypse.blogg.se/

Rolig miljöträning! :)

Petra
Postat 2014-09-25 / 15:26:55.

Åå jag vill också testa fota med rökpatroner! Blir så sjukt snygga bilder! I alla fall på er! :)

Wilma Seger
Postat 2014-09-28 / 23:45:10. URL: http://Swirya.blogg.se

Nu fick jag svar på min fråga också ;).

Alva
Postat 2014-10-22 / 15:30:44.

Vart köper du dina rökpatroner? :)

Svar: På www.renifoam.se :)
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0