Första skjut-sessionen

Leias första möte med bågen, i våras. När jag provsköt från marken var hon fullkomligt obrydd, men efter att ha blivit rädd när jag sköt uppsuttet ville hon inte ens veta av bågen längre.
 
Äntligen! Vi närmar oss målsnöret! Igår sköt jag flera pilar från Leias rygg, i alla gångarter dessutom.
 
Även igår började hon med spändhet inför kogret. Det var inte så mycket stress när jag bara höll i det, men när det kom upp på sadeln ville hon springa på. Det fick hon gärna göra för mig, då jag tycker att det är bättre att hon inser att det inte hjälper innan jag hoppar upp. Det handlar alltså inte om att hon ska ge upp eller få någon typ av inlärd hjälplöshet, utan bara, som jag skrivit förut, tänka efter och försöka finna en lösning. Om hon fått testa sin idé att springa och kommit på att det inte kommer leda till något önskvärt (i hennes fall att pilarna slutar rassla), då är risken mycket mindre att hon testar det nästa gång hon blir rädd. Vilket är väldigt trevligt för mig om jag sitter på henne, speciellt om jag har händerna upptagna med bågen eller rider utan huvudlag.
 
Några varv på volten i "panikspring" tog hon, men kom snabbt på att det var bäst att hålla sig stillsam. När det värsta lagt sig fick hon gå efter mig medan jag plockade fram hönätet jag skjuter på och fixade med lite annat. Hon märkte att jag var cool och därför lugnade hon också snart ner sig. När jag väl började skjuta fick hon stå bredvid mig och gå runt lite bäst hon ville medan jag avfyrade pil efter pil. Även här vill jag att hon själv ska komma på att det är stanna som är önskvärt, snarare än att jag behöver säga till henne att stå still. Jag vill inte att hon står och bygger upp en spänning som sedan exploderar när hon rör på sig (till exempel när jag vill börja skjuta i rörelse sedan). Hon har lite tendenser att bygga upp en oro inom sig, och därför tycker jag att det är bättre att hon "dansar runt" lite och visar upp att hon är spänd, för då blir det också tydligt när spänningen lägger sig. (Här kan man dra paralleller till till exempel sadelvänjning - det är inte ovanligt att hästen står stilla när man sadlar för att sedan explodera när man ber om rörelse.) Så jag fortsatte att skjuta utan att ta så mycket notis om henne. Och ja, någon minut senare stod hon lugnt bredvid mig. Då var det dags att sitta upp.
 
Så här såg det ut när jag sköt första pilen uppsuttet i våras.
 
Vi red omkring en liten stund, rasslade med pilarna och testade att trava lite. Inga problem. Jag plockade upp bågen och viftade runt med den vilket hon först tyckte var otäckt. Nackdelen med en häst som är van att ridas med pinnar... Saker jag håller i när jag rider är vanligtvis menade att ge någon form av signal, så hon trodde förstås att jag gav tusen olika kommandon när jag flaxade runt planlöst med bågen. Men även här fick hon testa sig fram, och snart skrittade hon lugn utan att bry sig om bågen som rörde sig runt huvudet. Stannade henne, spände bågen ett par gånger och bökade runt med pilen. Spände igen, siktade, och släppte... En liten nick med huvudet gjorde hon, men det var allt. Mycket belöning såklart!
 
Det dröjde inte många pilar innan hon insåg att skott = belöning. Nu var skjutandet vänt till en positiv signal snarare än något man ville fly ifrån! Och efter detta var det inte svårt att gradvis gå vidare till att skjuta i skritt.. trav.. galopp. Vid första skottet i trav kände jag hur hon reagerade och var påväg att sprätta iväg. Men det var bara en hundradels sekund, sedan valde hon att tvärstanna och vänta på belöning istället. Man ser det knappt på filmen. Vi tar det en gång till... en tänkande häst är en säker häst. :)
 
Jag är väldigt stolt över min fina Leia. Det gick långt över förväntan idag! Mitt mål var att kunna spänna bågen i galopp mot slutet av veckan, men inte släppa några pilar. Så nu har vi massor av dagar på oss att bara glida runt!
 
En kort film från dagen. Innan jag började filma hade jag alltså skjutit en del stillastående, men resten är "first time". Fantastiska reaktioner från hennes sida! Och när man tänker på att precis allt vi gör här var otroligt jobbigt för henne för bara ett par dagar sedan - allt från att ha bågen i handen till att dra en pil ur kogret till att spänna bågen till att plocka pilarna ur hönätet - då blir jag ännu mer stolt! Hon är en superstjärna!
 

Fleur
Postat 2014-09-30 / 10:09:55.

What song is playing in the video?

Svar: Linkin Park - Numb piano. :)
Norah Kohle {Horse Balance}

Juli
Postat 2014-09-30 / 19:08:28. URL: http://beaochjag.blogg.se/

Vad skönt att det äntligen fungerar! Jag har själv tänkt börja vänja min ponny vid båge men jag har ingen.. Undrar därför var du har köpt din :)

Svar: Min båge kommer från Gislfakse.se/Nocklaget.se :)
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0