Nästa steg i riddarhästens utbildning

 
Så har Leia haft sin eld-debut också. Hon har stått i hagen vid sidan om och sett när Conny tränat med eld, men förutom det har hon inte haft någon närmare kontakt. Som alltid är det spännande innan man vet hur hästen kommer att reagera, även om jag var ganska säker på vad för reaktioner Leia skulle bjuda på. Och det blev inga direkta överraskningar - friesernacke, knorrande och några misstänksamma steg undan. Efter att den första förvåningen lagt sig började hon snabbt närma sig elden på eget bevåg och försökte verkligen lista ut vad hon förväntades göra. Men vi tar det från steg ett!
 
Det är viktigt att man tar det steg för steg. Rök är en bra början, och det var ju inga större problem senast vi testade. Jag var också noga med att visa henne tydligt vilken nivå vi låg på idag. Det vill säga, att jag inte ville ha henne vidare känslig utan mest att hon skulle stå stilla. Med min energi kan jag förmedla om mitt "viftande och flaxande" faktiskt betyder något eller om det är något hon bara ska ignorera. Jag kan därför ena dagen använda pinnen för att ge henne signaler, för att nästa dag bara ha den i handen utan att be om en reaktion. Det krävs lite träning för att bemästra sin energi och kroppspråket på så sätt, men när man väl lärt sig det har man ett starkt redskap i träningen!
 
 
Hon fick gärna kolla in staven lite kort innan vi satte igång, men jag fick sedan vara uppmärksam på vad jag förstärkte. Hade jag berömt när hon nosade på staven hade hon tagit det som en signal till att vi idag gjorde "targeting", det vill säga att hon skulle sätta mulen mot den. Och det vore ju lite dumt när jag sedan skulle sätta eld på den.. ;)
 
Så efter första nosningen berömde jag enbart passivitet, alltså när hon inte gjort något alls. Jag kollade sedan av att hon var ok med att jag svängde med staven både runt och över henne, och att hon förstod att hennes uppgift helt enkelt var att ignorera allt jag gjorde.
 
 
När elden väl satt igång fick hon "jaga" den ett par varv. Om hon får känna att elden nästintill flyttar sig för henne är det tvärtemot vad hon antar ska hända, och det bygger självförtroende. Omvänd psykologi är ofta till stor nytta!
 
Därefter blev det åter lite jobb med att ta udden av känsligheten. "Jag vill ingenting, du kan bara slappna av och stå stilla". Hon hajade fort vad det var frågan om och skötte sig överhuvudtaget bara strålande! Och så kan jag inte låta bli att än en gång säga hur otroligt tjusig jag tycker att hon är.. :D Flammorna matchade snyggt mot hennes eldröda slingor!
 
 
Elden ovanför huvudet var lite läbbigt. När vinden tar tag i flammorna fräser det rejält, så jag förstår att hon reagerade. Som jag skrivit förut får hon gärna testa att agera utåt, för att se att det inte hjälper något. Hon får lära sig att "träna" det otäcka - står man still kan man få det att försvinna.
 
Det var kul att se hur mycket hon funderade under passets gång. Det blev tydligt att vi jobbat en del med just miljöträning det senaste, då hon verkligen satte på sig sin "tänkarmin" och försökte klura ut vad hon skulle göra. Hon provade att gå iväg ett par gånger, men när jag bara följde efter lugnt med elden gick hon snabbt över till att stå stilla istället.
 
Det var en bra första introduktion med elden. Jag ser fram emot att jobba vidare, och ta med staven upp på ryggen!
 

Sanna
Postat 2014-11-02 / 21:48:33.

Så imponerande, tack för att du delar med dig! Jag älskar de här inläggen där du beskriver hur ett träningspass har gått; vad du har gjort, hur hästen har reagerat och hur du har tänkt/agerat efter det. Tack! :)

Svar: Tack själv, vad roligt att höra!
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0