Möt stress med meditation

 
Idag var det så slutligen dags för min svarta fröken att få hitta på något! Conny har ju som blivit lite prioriterad nu inför att vi skulle iväg, och Leia har därför hamnat lite i bakkant. Jag tänkte först att vi skulle arbeta för hand idag, men väl på stallet kände jag inte alls för det. Det fick bli en uteritt istället.
 
När vi skrittade ut från gården kunde jag inte låta bli att tänka på vilken enorm utveckling hon gjort, min lilla ankunge. Utseendemässigt är ju uppenbart, men inte minst insidan har gjort en sån enorm resa sen jag först träffade henne. Det går knappt att förstå att hon är samma häst. Kan ni tänka er att det kunde ta en och en halv timme att promenera runt fälten med henne, inte ens en kilometer? Och då ska vi inte tala om hur det var när jag satt på hennes rygg.
 
Nyckeln till att låsa upp henne, så att säga, har varit att jag alltid hanterat problemet där och . Hon fick aldrig lämna en plats och gå vidare förrän hon var avslappnad. På ett sätt har hon varit väldigt "enkel" att jobba med med det här, eftersom hon varit så tydlig med när hon blivit spänd. Hon stannade helt enkelt, och gick inte ett steg till. Det. Gick. Inte. Att få henne att röra sig framåt när hon sett något som gjort henne upprörd eller misstänksam. Hon stannade och såg ut ungefär såhär - tänk er stenhård och orörlig friesernacke.
 
Vi har tagit oss igenom det här problemet med hjälp av backning och flyttning av bogen. Just backning används ofta som bestraffning, men det var inte alls på det sättet. Jag ville snarare att hon skulle känna "just det, det här känner jag igen, den här övningen får mig att må bra" när jag bad henne att backa eller flytta bogen. Givetvis hade vi tränat massor på detta på hemmaplanen först. Hon behövde inte backa direkt, inte backa fort och absolut inte backa perfekt, bara hon hade en god känsla i övningen. Väl ute på äventyr arbetade jag sedan med henne såhär tills hon slappnade av. Backa, backa, backa... gå framåt, backa igen, flytta bogen på volt, backa mer, avslappnad - totalt eftergift. Spände hon upp sig, ja då fortsatte jag att arbeta med henne... tills hon kunde gå därifrån och vara lugn och mjuk i kroppen.
 
 
Oavsett om man har en introvert eller extrovert/reaktiv häst kan man arbeta såhär. Har man en utåtagerande häst gäller det bara att läsa alla signaler hästen visar upp utåt - spetsade öron, spänd underläpp, höjt huvud, snabbare takt och så vidare. Alla tecken på stress och spändhet behandlas omedelbart och man låter det ta tiden det tar vid varje promenad. Det bästa av allt med det här - hästen märker att du alltid är där och stöttar vid alla situationer. Och det är du som hjälper honom/henne att ta sig igenom det och slappna av. Det är relationsbyggande om något!
 
Idag är Leia en himla cool häst och det går alltså knappt att förstå att hon är samma individ ens. Hon är fortfarande misstänksam mot det mesta och tittar gärna både en och två gånger på allt vi stöter på, men skillnaden är nu att hon tror på sig själv. Hon gör det - hon tag tag i sig själv och tar sig förbi även om hon tycker att det är läbbigt. Blir hon alltför orolig går jag tillbaka till våra "yogaövningar" och jobbar med henne, men annars låter jag henne sköta sin inre resa i så stor utsträckning som möjligt.
 
Åter till dagens uteritt tog vi en runda på en dryg halvmil. Det blev en hel del både trav och galopp i uppförsbackar och hon var riktigt duktig! Hon har tidigare inte alls sett syftet med att ut och rusa runt i naturen, utan snarare tyckt att det varit helt idiotiskt att ta omvägen i skogen till maten i hagen... Men idag drog hon alltså på mer av egen maskin. Och när hon väl drar på för fullt i galoppen... då tappar man nästan andan! Det är tur att hon har man att hålla i alltså för de frieserkliven är inte att leka med. Hon lägger så enormt mycket mark bakom sig på så kort tid. När Iso, som annars är riktigt snabb och hänger på hur bra som helst, inte ens är i närheten av att kunna hålla hennes tempo, då vet man att det går fort!
 
Tillbaka på stallplanen var hon både varm och svettig, så för att skona henne från alla kräk som älskar hennes svarta päls fick hon sig en dusch. Det var uppskattat! Även det är en sån himla skillnad. Bara man tänkte på att spola henne kastade hon sig bakåt och sidleds och visade väldigt tydligt att hon inte alls tänkte vara med. Går inte heller att tänka sig längre, när hon står helt lös och bara njuter.. ;)
 

Elin
Postat 2014-05-09 / 20:52:30.

Hur har du tränat spolningen? :)

Svar: Genom positiv förstärkning. Tog det i små steg och belönade när hon stod stilla. :)
Norah Kohle {Horse Balance}

Sanna
Postat 2014-05-10 / 09:27:19.

Åh, jag gillar verkligen ditt tänk! Tack för ännu ett bra inlägg som väcker många tankar och idéer kring den egna träningen :) Synd att jag bor så långt ifrån dig, hade så gärna tagit lektioner!

Svar: Tack själv, vad glad jag blir!
Norah Kohle {Horse Balance}

Johanna
Postat 2014-05-11 / 10:11:51.

Hej Norah!
Tack för en superbra blogg. Har fått mycket inspiration =)

Fråga gällande stressad häst vid uteritter själva. Han är lugn i sällskap när andra hästar är med. Men när vi är själva blir han spänd, rädd för när bil, människa, katt dyker upp på vägen. Slappnar endast av korta stunder, typ några sekunder. Vilket ska jag satsa på, promenader från marken och jobba på tryggheten eller kan jag fortsätta samma arbete fast på ryggen?

Mvh
Johanna

Svar: Hej Johanna! Tack, vad roligt att höra. :) Jag hade rekommenderat promenader så att du verkligen kan hjälpa honom förbi stressen. Och sedan successivt ta upp arbetet till ryggen. Lycka till!
Norah Kohle {Horse Balance}

Johanna
Postat 2014-05-12 / 23:52:55.

Tack för svaret Norah! =)

Hanna
Postat 2014-05-13 / 21:29:56. URL: http://irmelin.bloggagratis.se

Klockrent för en ivrig/stressad kallblodstravardam!

Svar: Glad att kunna vara till hjälp. :)
Norah Kohle {Horse Balance}

Emilia
Postat 2014-05-13 / 21:36:58.

Hej Norah!

Måste först säga att du och fin blogg är en väldigt stor inspirationskälla och förebild! :)

jag har en fråga angående din sadel. Jag letar nu spansk/portugisisk/liknande sadel till min ponny, men tycker att det är svårt att hitta återförsäljare och sadelutprovare. Hur gjorde du när du köpte din sadel? Vad är det för någon sadel du har och hur fick du tag i den? Förhoppningsvis hjälper det mig i den här sadeldjungeln ;)

Svar: Hej Emilia! Min är en Ecuyer med inställsam ultraflexbom. Köpte den av Kaupre.se, som dessvärre lagt ner nu. Kapson.se är bra, men jag vet inte hur det är med leveranserna i nuläget. Du kan ju kontakta dem i alla fall. :) Lycka till!
Norah Kohle {Horse Balance}

Johanna
Postat 2014-05-15 / 22:37:54.

Hej igen Norah!

Vet du, nu har jag och min häst testat backning vid stress och spändhet när vi gått promender (3 tillfällen hittills), Backningen får honom att slappna av, sänka huvudet och fokusera på annat. Så fort han spänner sig backar vi, han slappnar av och vi går vidare. Tror att detta kommer leda till en mer avslappnad häst så småningom. Tack för tipsen!

Svar: Hej Johanna! Vad roligt att höra, glad jag blir! Lycka till i fortsättningen!
Norah Kohle {Horse Balance}

Lisa Axelsson
Postat 2014-05-16 / 11:08:24. URL: http://lisaaxelssoon.blogg.se

Inspirerande!

Svar: Tack! :)
Norah Kohle {Horse Balance}

Emilia
Postat 2014-05-18 / 21:04:51.

Hej!

Gick in och kollade på kapson.se och hitta massor med saker jag behöver. Tack för tipset! Men är väldigt ny med hela den här akademiska biten om hur sadlarna ska ligga osv. Vill gärna hitta någon sadelutprovare som kan det som jag inte kan så jag kan hitta en bra sadel till min häst. Vet du någon som provar ut i södra Sverige? Och hur fungerar de bomlösa sadlarna? Passar de alla eller är de väldigt individanpassade som de engelska sadlarna?

Förlåt för mycket frågor! Hoppas du har tid och ork att svar på dem! :)

Svar: Hej! Jag tror faktiskt att Kapson kan hjälpa dig att prova ut, och de finns i södra Sverige. Hör av dig och fråga! :) De bomlösa är jag dessvärre inte så bra på, har inte haft någon sådan själv. Lycka till!
Norah Kohle {Horse Balance}

Anonym
Postat 2014-05-19 / 21:27:33.

Hej igen!

Kollade var kapson.se hade för adress och upptäckte att de ligger knappt fem mil från mitt hus! Tack för tipset!!! :D

Svar: Kanon ju! :D
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0