Övning: Bomvändning

Jag tänkte att jag då och då skulle beskriva lite övningar man kan göra med sin häst. Jag kommer inte att skriva i någon direkt ordning så som gör-denna-först-och-sedan-den och så vidare utan det blir lite när andan faller på helt enkelt. Jag kommer inte heller att beskriva steg för steg exakt hur de ska genomföras, utan det blir upp till varje ekipage att hitta ett sätt som funkar för ens individuella filosofi. Vi börjar idag, med Bomvändningen!
 
Utförs: Från marken
Utrustning: Pinne av något slag, grimma och ledrep (frivilligt)
Syfte: Hjälper till att träna ögat för hur hela hästen kropp från mule till svans håller ihop, hur mulens riktning kan påverka resten av kroppen och hur vi kan kommunicera till hästen specifikt vad vi är ute efter. Balanserar hästens kropp och lär oss att "skicka" hästen framför/iväg från oss.
 
Tanken här är alltså att man står relativt stilla någonstans vid nedre delen av mittenbommen. Hästen går in i en av passagerna, gör en vändning och går ut genom den andra. Här gäller det att hålla koll på vad mulen gör och var den är påväg. Det är inte ovanligt att hästen automatiskt vill vända upp mot oss istället för att gå rakt ifrån oss, speciellt om man tränat mycket bakdelsförflyttningar. Hemligheten är att tala om för mulen att sikta rakt fram, istället för att vara vänd bakåt mot oss. Tittar mulen för mycket inåt kommer det resultera i att bakdelen glider iväg utåt och trampar över den yttre (högra) bommen.
 
Nästa utmaning är sista delen av vändningen, där hästen måste böja på sig och hålla koll på bogen så att den inte glider ut över yttre (vänstra) bommen. Ett bra stopp utan att bakdelen glider iväg är en stor hjälp, och därefter en inkallning återigen utan att bakdelen flyttas bortåt.
 
Givetvis utförs övningen åt båda håll. För att försvåra flyttar man de yttre bommarna längre in mot mitten, och mittenbommen flyttas närmre staketet. Man kan även stå längre och längre bort. Vill man göra det riktigt svårt byter man ut staketet mot ytterligare en bom.
 
Lycka till!

Lisa
Postat 2014-06-27 / 19:58:47. URL: http://sunnyday.blogg.se

Kul med lite övningar och utmaningar! =)

Svar: Hoppas att de ska vara till nytta. :)
Norah Kohle {Horse Balance}

therese - tlhorses.se
Postat 2014-06-30 / 10:11:41. URL: http://tlhorses.se

Håller med ovanstående. Ska checka av den någon dag när ridbanan inte är en sjö längre.. :)

Svar: Lycka till! :)
Norah Kohle {Horse Balance}

Alice Eriksson
Postat 2014-07-30 / 19:31:19. URL: http://aliceeriiksson.blogg.se

Ååå det måste jag verkligen testa! :)

Svar: Lycka till. :)
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0