Dödslyft

Idag var det Leias tur att få komma ut och röra på sig. Hon har för första gången i sitt liv lagt på sig något som nästan skulle kunna liknas vid en kalaskula. Jag antar att hon tidigare år använt all energi till att växa till sig, medans hon i år är lite mer "färdig" och därför lägger sig de extra kalorierna som fett istället. Men så kan vi inte ha det så idag stack vi ut på en galopprunda.
 
Leia blir otroligt besvärad av alla kryp nu på sommaren, så hon tycker det är himla jobbigt att behöva ha sadel på sig. Det är inte så att det inte funkar, men hon tycker uppenbart att det är obehagligt. Därför blir det mest barbacka på sommartid. Inget konstigt med det, jag rider ju mer barbacka än med sadel. Men jag får säga att det är himla tur att hon 1. Har en massa man att klamra sig fast i och 2. Lyssnar så bra på röst och säte för mina händer är liksom upptagna (se punkt 1.) ;) För trots att jag red in henne barbacka och mestadels ridit henne utan sadel är det fortfarande något av en utmaning att hänga med i hennes rörelsemönster.
 
En annan utmaning är ju att ta sig upp. Hon är inte så värst hög egentligen, men om man som mig begåvats med en smidighet i likhet med en säl på land kan det helt klart bli ett litet projekt att komma upp på ryggen. Då underlättar det att hon är så himla snäll och hjälper mig så gott hon kan!
 
Det är viktigt för mig att uppsittningen sker på ett sätt som känns ok för hästen. En häst som steppar runt, flyttar sig bortåt och går iväg när man försöker sitta upp är inte en häst som är nöjd med händelsen, i mina ögon. Jag vill kunna sitta upp med tyglarna hängande och ta det i lugna steg medan hästen väntar tålmodigt. Det är dels behagligare för båda parter samtidigt som det dessutom är väldigt mycket säkrare. Här är ett par punkter som kan höja oddsen för en lyckad uppsittning avsevärt:
 
1. Att hästen lärt sig och trivs med att stå stilla och vänta på "frisignal".
2. Att hästen är trygg med att bli berörd överallt och inte blir rädd för hastiga rörelser.
3. Att hästen är ok med diverse föremål på ryggen.
4. Att hästen kan flytta bakdelen mot en.
5. Att man sitter upp på ett sådant sätt att man kan göra det lugnt och kontrollerat. Exempelvis använda pall om man är barbacka.
6. Att uppsittningen i början leder till en omedelbar avstigning, istället för att genast rida iväg.
7. Att uppsittningen i framtiden belönas med något värdefullt, antingen kli, godis eller bara en stunds vila.
 
Mina hästar kan en hel del tricks och konster för att hjälpa mig upp men exakt vad de gör spelar ingen större roll - bara att de är nöjda när de gör det. Leias favorit är helt klart att slänga upp mig med nacken. Så fort jag ställer mig i position och klappar på halsen sänker hon huvudet och är sedan så ivrig att slänga upp mig att hon knappt orkar vänta på mig!

 
"Dödslyftet" är inlärt genom att hon först kunde sänka nacken på en enkel signal och sedan stå kvar med huvudet sänkt. Positiv förstärkning och fri-shejpning är jättebra till detta. Sedan kommer svårigheten, att lära hästen att lyfta på huvudet trots att det ligger tyngd på nacken. Jag brukar lägga armen över nacken och trycka på undersidan av halsen, på så vis kan jag gradvis lägga på tyngd. Nästa steg är att kunna stå kvar med huvudet sänkt trots att man hoppar och är lite "störig" vid sidan. Även här är positiv förstärkning en stor hjälp. När det slutligen kommer till att "gå hela vägen" brukar jag ta det från en pall de första gångerna. Främst för att man själv ska få öva upp sin smidighet en aning innan man tar det helt från marken... ;) Och så givetvis, mycket belöning när man väl är uppe - från samma sida man hoppade upp. Det göra ofta att hästen lyfter nacken och automatiskt vrider lite på huvudet samtidigt, vilket hjälper till som en extra skjuts upp.

Har ni några speciella sätt att ta er upp på? Berätta!

Lisa
Postat 2014-06-26 / 21:42:43. URL: http://sunnyday.blogg.se

Eh, pall... =D

Det där ser väldigt coolt ut. Kul att se att hon verkar tycka det är kul också =)

Neapocalypse - ・゚♥ ✞ - alternativ blogg & hästblogg ♥
Postat 2014-06-27 / 16:19:24. URL: http://neapocalypse.blogg.se/

ÅH VAD COOLT! :D ♥♥


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0