Connys fånghistoria

Sommaren är härlig på många sätt och vis men den för även med sig en del nackdelar. Fång är en av dessa. Hemska, otäcka, fullständigt onödiga fång! Jag kan tänka mig att en del av er som läser just nu kämpar mot fången med era egna hästar, för det är trots allt en väldigt utbredd sjukdom och kan drabba.. ja, alla. Som tur är finns det sätt att både förebygga fång och även behandla den så att hästen får ett drägligt liv ändå.
 
För ett antal år sedan började Conny kännas annorlunda. Han verkade deppig, omotiverad och osäker. När jag borstade honom stod han och slängde med huvudet och när vi tränade hade han som sirap under fötterna. Jag visste varken in eller ut. Han var ju inte halt och inte direkt sjuk, så vad var det med honom? Började han helt enkelt bli till åren?
 
Samtidigt började en del andra konstiga saker hända med honom. När vi var ute och gick kunde han från ingenstans tappa hela bakdelen och nästintill falla omkull. Det här gjorde att jag tog beslutet att åka till kliniken och gå igenom honom för att försöka reda ut vad som var fel.
 
 Efter många om och men hade vi fått en diagnos. För att börja med bakdelsproblemet syntes tydlig spatt på röntgenpåtarna. Detta var troligtvis något som legat vilande under många år och som helt enkelt inte gett sig tillkänna förrän nu. Jag hade ju trotsallt tagit mig an en triangelmärkt häst som markerade hälta på alla fyra ben vid böjprov. Han hade inte varit halt en dag under alla våra år, men nu hade det alltså kommit upp till ytan.
 
Förutom spatten blev han även diagnostiserad med fång och hovbensrotation. Veterinärerna sa till mig att hans hovvägg var inflamerad och att hovbenet släppt från hovväggen. När vi åkte hemåt hade jag följande ord ringande i öronen: Den här hästen har spatt och fång och fullt tillfrisknande är inte troligt. Rid inte i branta backar och sitt av i alla nerförsbackar. Träning från marken rekommenderas framför ridning.
 
Folk har pratat emot mig och Conny under hela vår tid tillsammans, och träning från marken stod ju ändå högre upp på listan än ridning för oss. Men trots det - en sån diagnos kan ju få vem som helst att vilja gräva ner sig. Men jag tänkte inte ge upp, givetvis inte. Kanske skulle vi få släppa ridningen och hålla oss till markträning, men vad gör det bara vi fick fortsätta att vara tillsamans. Jag tänkte i alla fall inte slänga in handduken än.
 
Så under en lång period såg Connys liv väldigt annorlunda ut. Från att ha fått röra sig fritt i en stor hage med mycket variation och aktivering, till att ställas i en liten sandhage och inget annat än korta promenader på mjukt underlag. Men det var vad veterinären rekommenderade, så vi körde på.
 
Nästan ett år senare hade vi inte sett något direkt resultat. Visst, han var inte halt och han hade tappat en del i vikt, men han kändes fortfarande deppig och som att han hade ont. Det var som att själva huden ömmade på honom. Tillslut fick jag nog. Att vila honom frisk fungerade uppenbarligen inte, så vi var tvungna att testa något nytt. Därför blev det precis tvärtemot vad vi tidigare gjort - han släpptes ut i hagen och så började vi motionera. Vi har turen att ha en alldeles perfekt galoppbana bara ett par kilometer bort, så dit började vi gå ett par gånger i veckan. Där fick Conny springa av sig ordentigt och jag märkte en enorm skillnad redan efter första gången.
 
 
Såhär i efterhand är det väldigt logiskt. Conny hade fång, och fång betyder att blodet är förgiftat av socker. Det är ju inte det minsta konstigt att han kändes öm i huden och deppig, när det flödade förgiftat blod i hans kropp! Motionen satte igång blodcirkulationen och fick hjärtat att pumpa ut nytt, rent, friskt blod i venerna.
 
Så varför veterinärerna rekommenderar vila till fånghästar, det är mer än jag begriper. Det är klart att man inte vill tvinga en halt häst att motionera, men om det är vad som krävs för att bli frisk, är det då inte värt det? Hästen kommer ju inte bli mer halt av att röra på sig, som om det skulle vara en sen- eller ledskada. Att hästen ömmar eller haltar vid fång handlar om att hoven är inflammerad av giftet. Varje gång hästen tar ett steg med hoven pumpas blodet = inflammationen drivs ut. Förutsättningen är hästen har kontakt med marken med strålarna, då det är dem som pumpar blodet. Därför är även flexande underlag så som gräs eller sand extra bra att röra sig på, då det ger stöd men tillåter att hovarna sjunker en bit.
 
Nu var Conny aldrig direkt halt av fången, bara ömfotad och, som sagt, med flera andra symptom. Men det betyder bara att han var i ett tidigare stadie av fången, behandlingen blir ju densamma ändå.
 
Spatten har jag inte sett skymten av sedan vi började med våra långa galopprundor. Överlag är Conny idag en otroligt pigg, glad och framför allt frisk häst i sina bästa år - vi närmar oss tjugo med stormsteg. På vårkanten och nu på sommaren kan jag märka att han "svullnar" upp om han få gå utan motion en längre period. Han är tvärtemot andra hästar inte en sådan som blir fet på sommaren, utan han håller sig i riktigt fin form. Däremot kan man se hur huden sväller och blir öm, och det handlar återigen alltså om att blodet blir förgiftat. När detta sker är det bara en sak som gäller - ut och förbränna!
 
En halvtimmes intensiv galopp bränner allt socker i hästens kropp för ett dygn framåt. Tänk vilken hälsokur det är med lite motion. Numer är faktiskt motion mitt go-to så snart något känns lite fel, så länge det inte handlar om rena hältor såklart. Jag tror verkligen på hela konceptet att låta kroppen driva ut ohälsa på egen hand, istället för att förhindra och stoppa i en massa mediciner. Givetvis finns det fall då veterinärvård och annan hjälp krävs, men många gånger går det faktiskt utmärkt att reda ut det på egen hand. Det gäller bara att lyssna på sin häst och använda det sunda förnuftet!

Anonym
Postat 2014-06-19 / 14:49:19.

Fång är något jag och min stackars ponny kämpar mot varje sommar. Han går på magert bete och om han blir utsläppt i sommarhagen (med munkorg) är det så ialla att han nästan vägrar ta ett steg nästa dag. Det är inte kul för varken honom eller mig när jag tvingar ut honom på promenader men det märks att han blir lite piggare i slutet av promenaderna.

Han rids inte så någon jättemotion är svårt att få. Har vagn och han är inkörd men det känns inte okej att köra honom eftersom jag isåfall måste göra det på grusvägen. Men vi har klarat oss alla andra år så det ska nog gå iår med.. :)

Agnes
Postat 2014-06-20 / 00:52:48.

Tusen tack för inlägget! Gav mig verkligen motivation till att fången ska bli bra på stackars pollen där hemma! Asbra att du ville skriva om detta, tack!! 😊

Jenny Hovslagare
Postat 2014-06-20 / 11:46:50. URL: http://www.jennyqarlsson.se

Fast anledningen till att hästen vid akut fång inte ska röra sig är ju för att rotationen inte ska bli värre än "nödvändigt". Men så fort det akuta skedet är över så vill jag också att den ska röra sig, men att hålla hästen ett år i sandhage och begränsa rörelsen sedan fången inte längre är aktiv är inte logiskt. Och definitivt inte när han har spatt också. För så länge hästen inte är halt av spatten så ska den röra sig lite hela tiden och ridas efter bästa förmåga för resten, då brukar de funka bäst.

Svar: Vi har lite olika tro här, vilket är helt ok. :) det är också svårt för dig att ge rätt bedömning över en text.
Norah Kohle {Horse Balance}

Klara Forsström
Postat 2014-06-27 / 13:07:07. URL: http://skogsmullen.horseworld.se

Min shettis fick fång förra sommaren och skulle ha boxvila och medicin, sedan skulle hon få gå i sjukhage efter några veckor enligt veterinären. Tiden gick och hon blev inte det minsta lilla bättre av boxvilan eller medicinen, efter ungefär en vecka ville hon inte ta medicinen längre så vi slutade med den och jag tyckte att hon blev lite bättre (fick sen höra att medicinen innehåller socker så det var ju inte konstigt att hon inte blev bättre av den). Efter ytterligare nån dag så hade hon rymt ut i hagen och då hade symptomen nästan försvunnit. Försökte få tag på veterinären för att stämma av men hon ringde aldrig upp så jag gick på magkänsla och lät min shettis gå i hagen med munkorg och började smått sätta igång henne på mjukt underlag igen. Det gjorde henne frisk och i år har hon klarat av att gå i vanliga hagen med dom andra hästarna utan att behöva munkorg. Så jag förstår inte alls varför fånghästar sätts på boxvila.

Sen har jag en fundering, mitt halvblod har precis blivit triangelmärkt, hon visar hälta på alla ben vid böjprov och hon har en felläkt fraktur i bäckenet som gör att hon snedbelastar kroppen. Jag hade tänkt att hon skulle pysslas om från marken och betäckas nästa sommar men hon är inte helt nöjd utan ridningen. Hur gjorde du för att få Conny bra? Jag har läst en del om AR och tänkte testa på det men jag vet inte om det är någon idé att försöka? Har du nått tips? :)

Svar: Vad härligt att det blev bättre med fången! Angående halvblodet kan jag absolut tippa att AR kan hjälpa. Börja från marken och lär in grunderna, så kan du eventuellt ta med det upp på ryggen senare. :)
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0