Vad jag kan göra för dig idag?

När jag gick ut i hagen idag mötte Leia mig som vanligt med spetsade öron. Men efter den vanliga hälsningen vände hon helt om och galopperade iväg och lämnade mig kvar, undrandes vad som hände. Nåja, jag ryckte på axlarna och promenerade efter henne i sakta mak. Hela flocken hade dragit med henne när hon galopperade ut i det höga gräset och nu sprang de runt som en enhet där knappt hundra meter bort. Det dröjde inte länge innan mina hästar som travande mot mig, alla tre med ett stolt sving i steget och spetsade öron. Ibland blir man liksom lite andlös över hur någon eller några kan vara så vackra.
 
Jag gjorde ett nytt försök med Leia. En lugn hälsning, lite kli på bogen. Hon stod kvar och njöt, men stack plötsligt iväg igen och galopperade tillbaka till lösdriften. Coolman hängde på men Conny stod troget kvar, lite som att han undrade vad idioterna höll på med egentligen?! Han har verkligen ett sätt att uttrycka sin förakt mot de andra hästarna ibland, även om det är en mänsklig känsla har jag levt med honom för länge nu för att kunna sätta ett annat ord på det än just förakt. Han är på alla sätt och vis en ensamvarg och många gånger ser man tydligt hur han står och hånskrattar inombords när de andra blivit upprörda över något och därför far omkring.
 
Jag och Conny gick i alla fall tillsammans tillbaka in mot lösdriften där resten av flocken stirrade omkring och inte riktigt verkade veta vad de pysslade med egentligen. Leia närmade sig flera gånger men det slutade varje gång med att hon sprang iväg igen. I ett sånt här läge har jag flera val. Jag kan driva henne ifrån mig och visa att det faktiskt är jag som bestämmer att hon inte får vara med, jag kan lugnt och stillsamt helt enkelt gå efter henne, jag kan kalla och pocka på henne, jag kan skramla med en godishink, och jag kan helt enkelt bara Vara där för henne. Hon var uppenbarligen upprörd och/eller förvirrad av något.
 
Så jag hängde runt med flocken ett tag. Snackade lite med Coolman, gick och kollade till vattnet, kliade på Conny, la uppmärksamhet på allt annat än just Leia. Inte så att jag ignorerade henne, men jag var noga med att ta bort all eventuell press och visa att jag inte var ute efter något särskilt.
 
Efter lite eftertanke kom jag på att det vi vid vårt senaste möte fick besök av hovvårdaren som skulle snygga till fötterna. Även om det nu är mycket bättre än i början är hovvård fortfarande ingen av Leias favoritaktiviteter, och sist var det lite extra jobbigt då bromsarna var fullkomligt galna i henne. Så egentligen var det ju inte så konstigt att hon inte ville vara med idag, även om hon fortfarande var samma kontaktsökande Leia som vanligt.
 
Slutligen följde Leia med mig in i stallet och verkade nästintill pusta ut. Det var som att hon plötsligt insåg att det inte var något konstigt på gång.
 
Jag hade egentligen tänkt arbeta henne lite löst uppsuttet idag, men den planen övergav jag ganska snart. Hon var helt enkelt inte på den våglängden. För ganska många år sedan var jag på en clinic med Parelli-instruktören Kristi Smith från USA. Där berättade hon att hon varje dag började med att fråga sina hästar "Vad kan jag göra för dig idag?" och det är något som har hängt med mig sen dess. Det spelar ingen roll om jag har en utarbetad plan i huvudet när jag kommer - är min häst inte redo för det just då är det bara för mig att tänka om. Och idag var Leia inte redo att bli riden.
 
Istället dedikerade jag dagens pass till att bara leka med henne. Inget tryck eller press - alls. Negativ förstärkning är absolut ingenting jag är emot, men jag tror också på en stor portion positiv förstärkning. Och att då och då bara släppa på alla spärrar och leka fritt, vilket är precis vad vi gör här.
 

Lisa
Postat 2014-07-01 / 14:03:33. URL: http://sunnyday.blogg.se

Hon är så fin!

Svar: Ja visst är hon det. :)
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0