Övning: Kanelbullen

Utförs: Uppsuttet
Utrustning: Halsring/stick, huvudlag av något slag (frivilligt)
Syfte: En tydlig övning för att träna upp styrningen uppsuttet. Extra bra om man känner att det är svårt att se framsteg och behöver ett tydligt mål.
 
 
 
Då har jag varit och grejat i photoshop igen och även om det mest ser väldigt rörigt ut hoppas jag att ni ska förstå hur jag menar ändå. Det röda här är alltså koner, sockerbitar, hinkar, hinderstöd - vad som helst som man kan rida runt. Antal och avstånd kan varieras efter storlek på paddock eller hur avancerat man vill ha det.
 
Man rider alltså i en spiral och själva övningen är att man ska använda säte istället för tyglar/halsring/stick. Man får givetvis börja på sin nivå och arbeta därifrån, men man kan väldigt lätt se när det går framåt och då öka svårigheten.
 
Jag brukar be mina elever att göra halt i den första "porten" och sedan i den sista. Därimellan räknar man "korrigeringar" - med andra ord de gånger man behöver plocka upp sin utrustning för att styra. Vill man bli mindre beroende av huvudlaget, ja då börjar man med tyglarna hängande på manken. Varje gång man lyfter händerna och tar i tygeln blir det en korrigering, ett "poäng". Vill man bli mindre beroende av halsring räknar man istället varje gång man behöver ta i halsringen. Och vice versa med vad man nu brukar använda. När man kommit till sista porten gör man alltså halt igen och räknar sina poäng/korrigeringar. På så sätt har man fått en uppskattning över sin nuvarande nivå, och har någonting att jobba mot. Det hjälper att innan varje bana sätta upp ett mål för sig själv - "nu ska jag göra detta med max tio poäng". Sätt upp ett realistiskt mål och se till att du klarar av det innan du byter riktning. För att göra det lättare för sig själv är det bra att verkligen ta ut svängarna, speciellt när man närmar sig mitten på "kanelbullen".
 
Lycka till!

Emmy
Postat 2014-07-14 / 22:05:01. URL: http://emsyzz.devote.se

Smart! Det ska jag testa!

Svar: :D
Norah Kohle {Horse Balance}

Lovisa
Postat 2014-07-14 / 22:51:00.

Kul med sånna här inlägg!
Ska absolut testa någon dag :)

Svar: Glad jag blir :D
Norah Kohle {Horse Balance}

Tuuli Elmgren
Postat 2014-07-15 / 12:12:07. URL: http://naturalponies.blogg.se/

Superbra övning, ska testa! :D Gärna fler sådana här inlägg!

Svar: Kul att det uppskattas! :)
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0