Övning: Åttan

Utförs: Från marken
Utrustning: Pinne av något slag, grimma och ledrep (frivilligt)
Syfte: Övar upp kontrollen över bogen, både för häst och människa. Lär oss att "skicka" hästen ifrån oss och hjälper inför varvbyten på volt.
 
(Haha, jag kan inte riktigt låta bli att tänka på någon form av elak grimas när jag ser bilden.)
 
Den här övningen är ganska självförklarande. Det handlar alltså om att låta hästen röra sig på en åtta, förslagsvis runt två koner, sockerbitar eller vad man nu har tillhands. Vår svårighet är att stå relativt still, inte springa runt utan försöka att med enkla medel få hästen dit vi tänkt oss.
 
Då en åtta är symbolen för oändlighet betyder det att man kan hålla på med det här i en evighet. Detta har jag pratat om förut men jag säger det igen; åttor är kanon när hästen måste få röra på fötterna men på ett kontrollerat vis. De går även att variera hur mycket som helst så man blir aldrig riktigt "klar".
 
Men till en början är det väldigt basic. Den ljusa pilen är tänkt att visa vårt spår, där vi får röra oss. Med andra ord fram och tillbaka på en linje. Tänk att man drar en linje mellan konerna och denna får vi INTE korsa. Jag brukar sätta upp konerna med tre meters mellanrum och själv stå ca två meter från linjen. För enkelhetens skull börjar jag med hästen stående mitt emellan konerna men på andra sidan linjen. Genom att visa med kroppspråket skickar jag hästen åt det håll som blir enklast, för att inte börja för svårt. Så snart hästens bog/framben har passerat den första konen backar jag på min linje och ber därmed hästen att vända upp mot mig. De första gångerna låter jag dem alltid komma in till mig och vila, för att befästa att det är bäst att vända upp efter konen istället för att springa vidare på volten. Därefter skickar jag hästen ifrån mig, över linjen in mellan konerna. Runt nästa kon och så upprepar jag - backar och låter hen komma in till mig.
 
När detta upprepats ett par gånger är det dags att testa ett helt varv på åttan. Så istället för att låta hästen komma hela vägen in till mig dirigerar jag om henom och skickar direkt in mellan konerna igen. Runt nästa kon och sedan omedelbart in till mig för beröm!
 
Jag tar det i väldigt små steg i början. Hästen förstår snabbt att detta är en "oändlig" övning och det gäller att till en början visa att man faktiskt har ett stopp. Låt det inte gå för långt utan att låta hästen komma in och vila. Något annat som kan vara bra att tänka på är att osäkra hästar kan tycka det är väldigt jobbigt att hela tiden behöva vända runt och "visa upp" alla sidor av kroppen. Har man en sådan häst får man ta det ännu lugnare, i små små steg och bara väldigt sällan be om hela åttor. Är hästen tvärtemot väldigt extrovert och framåt fortsätter jag tills hästen bjuder på ett lugnare tempo.
 
När man fått kläm på övningen är det dags att bredda avståndet mellan konerna, ställa sig själv längre bort, kanske kliva upp på en pall så att man tvingas stå helt still? Byt till ett längre rep eller gör övningen helt löst, öva i både trav och galopp, lägg in bommar som hästen måste korsa - som sagt, övningen är oändlig. Fantasin sätter gränsen.
 
Lycka till!

Neapocalypse - ・゚♥ ✞ - alternativ blogg & hästblogg ♥
Postat 2014-07-30 / 22:14:12. URL: http://neapocalypse.blogg.se/

Superbra övning!! En fråga!
Håller du på med klickerträning? Tycker du det är bra/dåligt? :)

Engla
Postat 2014-07-31 / 00:49:41.

Jätte bra tips! Förstod dock inte hur vi ska röra oss?
Skulle inte du kunna filma när du gör denna övning så man också får se hur den går till?(:

Beatrice Rudberg
Postat 2014-08-19 / 14:48:30. URL: http://coloursforlife.blogg.se/

Dessa helt underbara åttor:D Jag har inte gjort den just så här, men använder den i ledövningar:) Fullkomligt älskar det!


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0