Leia den 11 juli - markträning

 
Alla bilder är tagna av Lina Malmqvist.
 
På dessa bilder ser ni lite av vad jag och Leia leker med just nu. Som jag skrivit har vi gått över till att helt och hållet jobba med positiv förstärkning och det betyder bland annat att jag inte längre har en stick i handen. Den har praktiskt taget bott där i sex år så det känns aningens konstigt att jobba utan den... Men Leia är en fantastisk lärare och det känns lättare för var gång. Själva poängen är ju att jag inte ska behöva göra så mycket... ja, förutom att berömma då. :)
 
 
En övning jag lägger stor vikt vid är arbete från sidan med kontakt. Kalla det longering på nära håll, ledning, vallning... Jag har själv inget bra ord. Jag går i alla fall i höjd med hennes bog eller rygg och strävar efter en mjuk kontakt, böjning mot mig men samtidigt lätthet i bogen. Kontakten och böjningen har Leia lätt för men hon hänger lätt inåt och tränger längre och längre in på volten istället för att snarare flytta sig lite utåt.
 
Här arbetar vi med att balansera backning och sidförande flytt. När jag känner att hon tränger för mycket på mig ger jag signalen för sakta av/stanna/backa och ber henne samtidigt att flytta sig sidleds ifrån mig. Detta resulterar i en ännu bättre böjning och smidighet i bogen. Nästa steg är såklart att jag inte ska behöva påminna henne om detta, utan att hon håller sig "rätt" av sig själv. Det är kul att se hur mycket det har gått framåt sen jag släppt all teknik och bara jobbar med att hitta känslan!
 
Sträck ut handen.. möts på halva vägen.. det är all den utrustning som behövs. :)
 
 
Här ovan ser ni en mer aktiverad skritt som är påväg att övergå i trav. Så snart Leia hör ljudsignalen för trav sänker hon nacken, svingar in med bakbenen och förbereder sig för taktändring. Ibland tar det längre tid, upp mot ett par varv, innan hon faktiskt går upp i trav, men hon får ta den tid hon behöver för att förbereda sig.
 
Jag brukar säga att Leia är född med två ben för mycket.. :) Så försöker man stressa henne att byta gångart blir det lätt pannkaka av hela kalaset. Hon behöver lite utrymme att sortera ut alla ben och stora hovar och komma på hur hon ska röra sig för att det ska fungera. Om tanken hinner arbeta klart innan kroppen ska prestera får slutresultatet en betydligt högre kvalitét!
 
 
Intressant skillnadsbild på trav i vänster respektive höger varv. I vänster varv får hon med sig bakdelen, aktiverar ryggen och orkar bära upp hela tunga kroppen på ett hälsosamt sätt. Ber jag om samma "action" i höger varv resulterar det i extrem böjning av nacken, hon kopplar ifrån framdelen från bakdelen och glider iväg sidleds.
 
Vad vi behöver jobba på här är bakdelskontroll på voltarbetet. Som jag skrev flyttar hon lätt utåt, och på så sätt behöver bakbenen mest bara följa med. Genom att göra t ex slutor på volt måste hon få kontroll över bakbenen och det i sin tur kommer hjälpa henne att förstå hur hon ska arbeta med kroppen även i höger varv. Jag ska se hur det funkar att öva slutor helt löst... annars får jag nog plocka fram kapson och pinne åtminstone ett litet tag när vi övar på detta. När det handlar om rent fysiska svårigheter eller rentav låsningar är det väldigt svårt att hjälpa hästen utan att på något sätt kunna visa "såhär kan du göra". Det går! Men kan ta en väldig tid innan hästen förstår vad man är ute efter och när det gäller kroppen vill man ju helst inte att hästen behöver gå alltför länge "fel".
 
Tretaktsgalopp - vänster bak och höger fram kommer att landa ungefär samtidigt.
 
"Dålig" fyrtaktsgalopp - höger fram kommer att landa före vänster bak.
 
"Bra"/"bättre" fyrtaktsgalopp - vänster bak kommer att landa före höger fram.
 
"Gissa-min-gångarts-galopp".. ;) - höger bak är ute på egna äventyr.
 
 
Till sist ett gäng bilder på olika kvalité på galoppen. Som ni ser är hon mångsidig den där Leia... Galoppen är hennes absolut svåraste gångart då den har klurigast takt att hålla koll på. Förr i tiden hade hon bara ett läge - fyrtakt där frambenet tog mark före bakbenet. Med andra ord en ganska passtaktig galopp. Nu mer är hon helt klart mer tretaktig och de gånger hon blir fyrtaktig är det oftast med en "bättre" fyrtakt - där båda bakben tar mark före frambenen. Detta är något man kan lära in när hästen är tillräckligt skolad men nu är det ju inte riktigt därför Leia gör det. Hon experimenterar bara. MEN det faktum att hon faktiskt mer och mer går ifrån den sämre fyrtakten är ju ändå ett bevis på någon form av fysisk utveckling. :)
 

Johanna
Postat 2014-07-13 / 13:36:17.

Vad maffig hon här!! :0

Svar: Jo, hon har verkligen blivit grov!
Norah Kohle {Horse Balance}

Nathalie
Postat 2014-07-13 / 19:01:46. URL: http://nathaliejosefssons.blogg.se

Kan du inte beskiva hur DU arbetar för att få henne att ställa sig mjukt "runt" dig. Går du "utåt" för att få böjning och sedan genom bakdelen arbeta för att det ska bli en volt? Det ser inte så ut på bilderna, men spontant hur jag själv skulle gjort kanske skulle vara något liknande om jag endast visualiserar scenariot. Du är så sjukt inspirerande! Vore kul att få mer träningstips och övningar! :D

Svar: Jag har jobbat mycket med flyttning av bogen utåt på volt. Det hjälper till att runda kroppen och få en mjuk ställning inåt. Och på den vägen är det. :) tack! Fler övningar kommer så småningom.
Norah Kohle {Horse Balance}

Moah
Postat 2014-07-15 / 17:10:17.

Hon har verkligen vuxit till sig så himla mycket! Jättetrevliga bilder :)

Svar: Ja det kan man minst sagt säga! :)
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0