Invänjning av pilbågen

Som jag skrev häromdagen visade det sig att Leia inte var något stort fan av pilbågen. Jag hade skjutit när jag stod bredvid henne medan hon stod och betade och fick ingen som helst reaktion, så det kändes ok att sitta upp och testa. Men det var ju som ni såg ingen bra idé, haha.. Och efter att jag suttit av och sköt från marken igen, lyckades hon alltså springa iväg och rusade upp till stallet två gånger. Inga bra upplevelser! Så därför var hon nu mycket räddare än vad hon "borde" varit, om hon inte haft det här i bagaget.
 
Så kan vi inte ha det! Så idag började jag vänja in henne vid pilbågen på nytt. Det finns massor av olika sätt att vänja hästar vid läskiga saker, men positiv förstärkning har alltid funkat bäst med Leia. Vattenslangen, bollar, fana... Allt hon varit rädd för har jag vant in genom att jag hållt det mot henne tills hon stannat och då har hon fått belöning. På detta sätt har hon snabbt kommit över sina rädslor och blivit helt trygg.
 
Så idag laddade jag upp med pellets och så tänkte jag att jag kunde filma processen. Det kan ju vara intressant att se, hur vi gör. Jag låter filmen tala för sig själv, men kortfattat kan man säga att jag belönar allt jag tycker om. Sedan om det är att hon nuddar bågen med mulen, står stilla, sänker huvudet eller liknande spelar inte så stor roll.
 
I vanliga fall hade jag gått ut mycket mjukare och inte börjat med att skjuta. Anledningen till att jag gör det här, är för att ni ska få se hennes reaktion och hur vi jobbar från det.
 
För er som inte varit i "närkontakt" med en pilbåge ska jag förklara hur "hemsk" den än. Till att börja med går det att skjuta över hundra meter med den - med andra ord är det otroligt mycket krafter i den som spänns och släpps lös. I början, innan jag vant mig vid den, höll jag andan varje gång innan jag släppte strängen, just för att det blev en sån jäkla smäll. Har man inte ordentliga skydd kan man få rätt rejäla blåmärken både här och där. Det låter både när man spänner bågen och när man släpper den, både med och utan pil. Så jag förstår helt klart varför Leia tycker att den är läbbig, det hade jag också tyckt om jag inte vetat vad det var. Men precis som det går att få flyktdjuret hästen att tycka att det är ok att gå in i en grotta på hjul, går det såklart att lära dem att pilbågen inte är farlig.
 
Hon är absolut inte "klar" än, men jag tyckte det räckte såhär idag. Dessutom fick jag slut på godis.. ;) Men det kan vara ganska bra att dela upp det i små sessioner istället för att nysta upp hela knuten på en dag så att säga. Jag är övertygad om att Leia kommer bli en bra bågskyttehäst, så småningom!
 
Vad som kan vara bra att ha i åtanke när man tittar är att Leia är en häst som KAN väldigt mycket och som TÄNKER otroligt mycket. Så mycket av det hon gör i filmen när hon reagerar på bågen, är sådant hon tror att jag söker efter. Att sänka huvudet, flytta undan för bågen, backa och så vidare. Många gånger reagerade hon inte av rädsla, utan av att hon försökte erbjuda rätt beteende.
 
Filmen blev oändligt lång då jag hade ca 40 minuters råmaterial att klippa ner. Det är inget revolutionerande som händer, så det går bra att titta en bit i början, mitten eller slutet vilket man nu föredrar om man inte orkar se hela. Och den var på tok för lång för att jag skulle orka hitta någon passande musik, så det blev någon av de käcka slingor YouTube valde ut åt mig. Haha, nu har jag gjort tillräckligt med dålig reklam för filmen, varsågoda att ta en titt om ni känner er manade. ;)
 

Lovisa
Postat 2014-04-02 / 13:57:07.

Hej! Jag har sett att du någon gång haft ett NH-läger, kommer du ha det någon gång igen? Det hade i alla fall jag varit väldigt intresserad av! :)
Kram

Svar: Ja, det är fyra år sedan till sommaren (herregud!). Jag får ofta frågor och önskemål om det och det är jättekul! Dessvärre har jag inte möjlighet att hålla läger just nu, och har därför inte planerat in något. Men jag hoppas verkligen kunna erbjuda det framöver!
Norah Kohle {Horse Balance}

Malin
Postat 2014-04-02 / 14:42:43. URL: http://hastigare.blogg.se

Tänkte fråga hur det är med godis. Är det pellets du oftast använder dig av (som jag läste i texten)?

Svar: Ja det stämmer, 99 av 100 gånger får de en pellets som belöning. Lagom stort och uppskattas mycket! :)
Norah Kohle {Horse Balance}


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:Välkommen!

Mitt namn är Norah Kohle och jag kommer från Kungsbacka där jag driver företaget Häst i Balans. Jag jobbar med både mina egna hästar och mina elever för att finna harmoni och balans mellan häst och människa, så att samvaron blir trygg och spännande för båda parter.

Har tre hästar vid namn Conny, Coolman och Leia som du kan läsa mer om på deras respektive sidor.

Vill du träna för mig?

Till mig är du välkommen oavsett om du är intresserad av ridning, markträning, körning, trickträning etc. Inriktning är för mig inte det viktiga, utan att skapa en förståelse mellan individerna vilket sedan kan utvecklas åt det håll man önskar.

På min hemsida kan du läsa mer om mig och de tjänster jag erbjuder. Än en gång, varmt välkommen hit och hör gärna av dig om du har frågor!

Hemsida | Facebook | Instagram


Follow on Bloglovin

RSS 2.0